Зв’язок повноти та раку PDF Друк
У статті використано матеріали статті «Obesity and Cancer Risk» зі сторінки NCI

Результати, отримані в 2007-2008 Національною експертизою охорони здоров'я і харчування  (NHANES) вказують, що 68 % дорослих американців віком 20 років і старше мають надлишкову вагу або страждають ожирінням, тоді як ще у 1988-1994 лише 56 %дорослих 20 років і старше мали надлишкову вагу або ожиріння.
alt
 

За даними ВООЗ :
Ожиріння світі більш ніж подвоїлась з 1980 року.
 У 2008 році понад 1,4 мільярда дорослих людей 20 років і старше мали надлишкову вагу. З них більше 200 мільйонів чоловік і майже 300 мільйонів жінок страждають ожирінням. 
65% населення світу проживає в країнах, де надмірна вага і ожиріння вбиває більше людей, ніж недостатня маса тіла.
 Більше 40 мільйонів дітей у віці до п'яти років мали надлишкову вагу в 2010 році.
 Відсоток дітей, які страждають надмірною вагою або ожирінням, також збільшився. Серед дітей та підлітків у віці від 2 до 19 років, 17 % оцінено як хворі на ожиріння (2007-2008 роки обстеження). У 1988-1994 році ця цифра становила лише 10 %.

Який зв’язок раку та ожиріння?

Ожиріння пов’язане з підвищенням ризику таких типів раку:
Травного тракту - стравоходу, кишки, підшлункової залози, жовчного міхура.
Жіночих типів – грудної залози та ендометрію (тіла матки).
Щитовидної залози.
Нирок.

Дослідження за допомогою епідеміологічної системи SЕЕR передбачало, що в 2007 році в США, діагностують близько 34000 нових випадків раку у чоловіків (4%) і 50 500 жінок (7%), що  пов'язані з ожирінням. Відсоток випадків віднесених до ожиріння варіюють в широких межах для різних типів раку, але вище, ніж на 40% для деяких видів раку, особливо раку ендометрію і аденокарциноми стравоходу.



Прогнозуючи економічний тягар ожиріння на здоров'я в 2030 році, якщо надалі спостерігатиметься продовження існуючої тенденції до ожиріння, це призведе до 500000 додаткових випадків раку в Сполучених Штатах в 2030 році. Цей аналіз також показав, що якщо кожен дорослий скоротить свій ІМТ (індекс маси тіла) на 1 %, який буде еквівалентний втраті ваги приблизно на 1 кг для дорослої людини середньої ваги, це буде перешкоджати збільшенню числа випадків захворювання на рак а насправді призведе до уникнення близько 100000 нових випадків раку, тобто превентивний ефект 1 кг схуднення – 20% зниження додаткового онкологічного ризику!



Кілька можливих механізмів були запропоновані для пояснення асоціація ожиріння з підвищеним ризиком розвитку деяких видів раку:

Жирова тканина виробляє надмірну кількість естрогену, високої активності, який пов'язаний з ризиком раку молочної залози, ендометрію, а також деяких інших видів раку.
 Гладкі люди часто мають підвищений рівень інсуліну й инсуліноподібного фактору росту 1 (IGF-1) в крові (цей стан відомий як гіперінсулінемія і резистентність до інсуліну), який може сприяти розвитку деяких пухлин.


Жирові клітини виробляють гормони, які називаються адипокіни, які можуть стимулювати або пригнічувати ріст клітин. Наприклад, лептин, який частіше зустрічається у огрядних людей, мабуть сприяти проліферації клітин, у той час як адипонектин, який менш поширений в людей, що страждають ожирінням, може мати антипроліферативний вплив.
 Жирові клітини можуть також мати прямий і непрямий вплив на інші регулятори росту пухлини - рапаміцин (MTOR) і AMP-активовані протеїнкінази.
 Гладкі люди часто мають хронічне запалення слабкої інтенсивності, або "підгостре", запалення, яке пов'язане з підвищеним ризиком раку. 
Інші можливі механізми включають зміни імунної відповіді, вплив на ядерний фактор каппа системи бета (NF-κB), і окисного стресу.

Що відомо про зв'язок між ожирінням і раком грудної залози?




Багато досліджень показали, що надлишкова вага і ожиріння пов'язані з деяким збільшенням ризику раку молочної залози після менопаузи. Це зростання ризику властиве в основному жінкам, які ніколи не використовували постменопаузальну гормональну терапію (MHT), а в пухлинах виявляють рецептори естрогенів і прогестерону.

 У пре менопаузі, навпаки, надлишкова маса тіла та ожиріння, було встановлено в деяких дослідженнях, пов'язані зі зменшеним ризиком раку молочної залози.

Однак слід сказати, що рівень раку грудної залози стрімко зростає в менопаузі, так що спів падіння припинення менструальної функції, зростання повноти жінок та стрибок ризику раку грудей співпадають в часі.

 Зв'язок між ожирінням і раком молочної залози може бути порушений на етапі життя, в який жінка набирає вагу і дістає ожиріння. Епідеміологи активно працюють над вирішенням цього питання. Збільшення ваги в дорослому віці, частіше за все до віку 50-60 років, незмінно асоціюється з ризиком раку молочної залози після менопаузи.



Підвищений ризик раку молочної залози після менопаузи, як вважають, пов'язаний з підвищеним рівнем естрогену у жінок з ожирінням. Після менопаузи, коли яєчники припинили виробництво гормонів, жирова тканина стає найважливішим джерелом естрогену. Тому що огрядні жінки мають більше жирової тканини, їх рівень естрогену вище, що може привести до більш швидкого зростання впливу естрогену на пухлини молочної залози.



Чи зниження ваги або схуднення зменшує ризик захворювання на рак?




Найбільш переконливим способом перевірки цього питання - за допомогою контрольованого клінічного дослідження. Чисельні дослідження, що фінансуються NIH, показали, що люди можуть скинути зайву вагу і що втрата ваги зменшує ризик розвитку хронічних захворювань, таких як діабет, серцево-судинні захворювання.



Більшість даних про те, втрата ваги запобігає раку надходять в основному з когорти досліджень випадок-контроль. Дані такого роду досліджень, так званих спостережних досліджень, важко інтерпретувати, тому що люди, які втрачають вагу або уникають збільшення ваги можуть бути відмінними від людей, які цього не роблять, так само, як люди, що страждають ожирінням, можуть відрізнятися від худих людей іншими способами, ніж лише за вагою. Тобто, цілком можливо, що ці та інші відмінності можуть пояснити їх різний ризик розвитку раку.



Тим не менш, багато спостережних досліджень показали, що люди, які мають більш низьке збільшення ваги в дорослому віці мають більш низький ризик таких типів раку:



Рак товстої кишки

Рак молочної залози (після менопаузи)

Рак ендометрію

Ожиріння збільшує ризик розвитку раку ендометрію у два-чотири рази, а ризик зростає лінійно зі збільшенням ІМТ вище 25. Ожиріння також підвищує ризик розвитку раку молочної залози у жінок в постменопаузі на 30%. Навпаки, до менопаузи жінки з ІМТ 31 або більше, як було показано, мають  46% зниження ризику раку молочної залози, у порівнянні з жінками, чий ІМТ менше 21. Це зниження ризику може бути тому, що ожиріння може порушувати овуляцію та баланс статевих гормонів.

Ймовірним механізмом підвищеного ризику раку молочної залози і раку ендометрію у жінок з надмірною вагою, що жирова тканина змінює рівні статевих стероїдів. У чоловіків і жінок в постменопаузі, жирова тканина є основним місцем синтезу естрогенів. Ожиріння також може збільшити концентрацію естрадіолу в плазмі за рахунок зниження рівня статевих гормонів, високої продуктивності інсуліну та инсуліноподобного фактора росту I. Ризик раку молочної залози також залежить від віку менархе і висоти зросту, обидва з цих параметрів знаходяться під впливом ваги в більш ранньому віці.

Сильніші докази виходить з досліджень пацієнтів, які зазнали баріатричних хірургічних втручань, щоб схуднути. Гладкі люди, які зазнають баріатричної хірургії, вірогідно, мають більш низькі показники захворюваності на рак, пов'язаного з ожирінням, ніж огрядні люди, які не мають баріатричних хірургії. Важливо відзначити, що втрата ваги на 7-10 відсотків ваги тіла від баріатричних операцій в поєднанні зі зміною способу життя в цілому призводить до зниження ризику раку.

Що є ожиріння?



Ожирінням є стан, при якому людина має аномально високий і нездоровий рівень жиру в організмі. Для визначення ожиріння, дослідники часто використовують шкалу відому як індекс маси тіла (ІМТ). ІМТ розраховується шляхом ділення ваги людини (у кілограмах) на висоту (в метрах) в квадраті. ІМТ більш точної мірою ожиріння або надлишкової ваги, ніж вага самостійно.
Керуючись принципами, встановленими Національним інститутом здоров'я (NIH) дорослі 20 років і старше діляться на наступні категорії в залежності від їх індексу маси тіла:

alt

Для оперативного підрахунку ІМТ можна скористатися on-line калькулятором , що відображений на сайті Львівського регіонального онкологічного центру – www.cancer.lviv.ua та отримати додаткову інформацію щодо ризиків раку та їх корекції з допомогою раціонального харчування.

Зниження рівня жирів у раціоні харчування може зменшити ризик рецидиву раку молочної залози.  За даними нового клінічного випробування жінок у постменопаузі, які пройшли лікування на ранніх стадіях раку грудної залози, зменшення споживання жирів може зменшити шанси рецидиву раку або виникнення другого раку грудної залози, відповідно до результатів дослідження Women's Intervention Nutrition Study (WINS). WINS був першим великомасштабним рандомізованим дослідженням, де показано, що зміна дієти може поліпшити результати лікування раку грудної залози у жінок, які отримують традиційне лікування на ранніх стадіях раку.
alt

Результати цього дослідження, який був організований Національним інститутом раку (NCI), що входить в Національний інститут здоров'я, з'явилися 20 грудня 2006 року в журналі Національного інституту раку (of the National Cancer Institute).

У дослідження було включено 2437 жінок в період між 1994 і 2001 роках, які лікувалися на ранніх стадіях раку грудної залози. Жінки у віці від 48 до 79, були рандомізовані за жирністю дієтичного раціону: в дослідній групі кількість жиру в раціоні складало  біля 5 грам, тоді як в контролі – 24 грами, кількість спожитих калорій в обох групах була однаковою. За 5 років дослідження середня вага жінок дослідної групи була на 6 фунтів меншою, ніж з контрольної групи, а ризик раку зменшився з частоти 12,4% до 9,8%, що означало зниження загрози рецидиву раку на 24%!
alt

Як і передчували дослідники зниження ризику спостерігалося на 15% в групі естроген-залежного раку грудної залози, однак на превелике здивування ризик естроген-незалежного раку впав на 42% при зниженні споживанні жиру в дієті. Ці дані були приємним сюрпризом для дослідників і не можуть бути просто пояснені зниженням рівня естрогену в організмі жінок. Цей феномен потребує нових досліджень.
alt

Споживання ненасичених ω-3 жирних кислот може навпаки позитивно відбитися на ризику раку грудної залози, однак такі жирні кислоти містяться в обмеженому наборі продуктів – морській рибі, насінні льону, горіхах. Споживати рибу за останніми європейськими рекомендаціями слід не менше як двічі на тиждень, причому одне з блюд в тиждень має бути з жирної глибоководної морської або океанічної риби.